Sonatinas 4 Feet

Sonatinas 4 Feet | coproductie met Fractal Collective

Sculpturen in beweging

Magische schuimrubberen sculpturen en acrobatische urban dance komen samen in ‘Sonatinas 4 Feet’. Een voorstelling van Duda Paiva Company en Fractal Collective, geïnspireerd door het werk van de Braziliaanse fotograaf Alair Gomes.

Alair Gomes maakte in het Brazilië van de 70-er jaren met zijn telelens als wapen, foto’s van het perfecte mannelijke lichaam. Verlangen en nieuwsgierigheid waren de voedingsbodem van deze ‘gestolen’ beelden. Rauw, ongekunsteld, soms onbedoeld agressief. In 1992 werd hij als gevolg van zijn foto’s vermoord.

Gomes geloofde niet in het unieke beeld. Met series van opeenvolgende shots creëerde hij een ritme, een beweging, of zoals hij het zelf noemde ‘Sonatinas’. Zijn werk bleef lange tijd onbekend. Pas recentelijk werd Gomes ontdekt door vooraanstaande kunstinstituten als MoMA in New York en Maisonnette Cartier in Parijs.

Paiva en twee dansers van Fractal Collective pakken de analoge poëzie van Gomes’ sonatinas op. Camera en telelens worden ingewisseld voor danserslichamen en schuimrubberen sculpturen. Hun voedingsbodem? Grenzen, veiligheid, kwetsbaarheid en hoop. Een zoektocht naar het perspectief en het ritme van de wereld van vandaag.

 

Over Duda Paiva Company
Duda Paiva Company maakt visuele voorstellingen met poppen en dans. Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Duda Paiva ongrijpbare, magische werelden, soms pijnlijk confronterend maar altijd met gevoel voor humor. Paiva staat internationaal bekend om zijn techniek waarmee hij zijn schuimrubberen sculpturen tot leven laat komen: de Object Score.

Over Fractal Collective
De dansers van Fractal Collective zijn pioniers binnen de urban dance wereld en brengen deze dansstijl van de straat naar de schouwburgen. Fractal is actief in de nationale top van de breakdance battle scene.

 

CREDITS

Concept: Duda Paiva en Fractal Collective
Regie: Duda Paiva
Choreografie: Zino Ainsley Schat
Dans: Zino Ainsley Schat en Conni Trommlitz
Dramaturgie: Kim Kooiman
Licht: Mark Verhoef
Muziek: Wilco Alkema en Zino Ainsley Schat
Poppen: Duda Paiva en Cat Smits
Decor: Ascon de Nijs
Kostuums: Atty Kingma
Regie assistent: Josje Eijkenboom
Repetitor: Ilija Surla
Technische productie: Daniel Patijn
Adviserend curator fotografie: Eder Chiodetto

‘Sonatinas 4 Feet’ is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Amersfoort en Fonds21. Met speciale dank aan Ateliê Fotô, Paul Struijk, Robert Villedieu, CaDance Festival en De Lieve Vrouw!

© Sjoerd Derine

In de media

Movement Exposed

“The puppets are magnificent, and lovingly made.”

Duda Paiva in een interview met Dans Magazine

"De b-boys van Fractal dagen de grenzen van hun eigen kunnen uit. Het lijkt alsof ze de vloer willen doorboren, of zich lanceren in de lucht. Het is heel verfrissend hoe ze met hun lichaam omgaan en de wetten van de zwaartekracht trotseren. De open mindedness van de dansers wil ik naar een next level brengen, van confrontatie en fantasie.”

Duda Paiva in een interview met Het Parool

“Deze urban dansers zijn vrije geesten. Zij vieren ook hun lijf in de ruimte en hebben een bijzonder bewustzijn van hun lichaam. Ze zijn niet alleen mooi qua lichaam – dat is alleen maar een extra plus – maar ook in hun geest. Ze hebben een open mind en zijn – heel belangrijk – nieuwsgierig, gretig naar dialoog. Dat is inspirerend. Met dit soort openheid kan echte diversiteit ontstaan.”

de Volkskrant

Op toneel bliezen de Fractal-dansers Zino Schat en Conni Trommlitz leven in drie poppenversies van de bebrilde Gomes: een gekwetste en gerimpelde bejaarde, de fotograferende voyeur en een fantasieversie, tevoorschijn springend uit zijn donkere kamers. Zelf transformeerden beide breakdansers van poppenspelers in gespierde modellen, viriel spelend met meubilair en torso’s.

NRC

“Een jongere rubberen Gomes laat vanaf een zuil de camera klikken terwijl soepele danserslichamen zich meten met de stramme dimensies van een tafelblad en -frame, maar ook met elkaars uiterst plastische breaking skills: wervelende spins op rug, molenwiekende benen, grillige schouderstanden.”

Scènefoto’s

Tour

No shows scheduled at the moment.