Bruce Marie

Bruce Marie

“Je kunt niet terugkeren of stilstaan,
als de donder je niet te pakken krijgt, zal de bliksem wel toeslaan.”
(The Wheel, Grateful Dead)

Wat als er een chip is die mensen alle fysieke beperkingen van het lichaam doet overstijgen? Dan moet je het geluk hebben dat je hem krijgt. Voor het laboratorium waar het allemaal gebeurt verdringt de massa zich om bij de 0,00000001 procent te horen die als eerste mag. Binnen is Bruce, een gespleten persoonlijkheid, dragqueen op leeftijd, een man met een lichaam dat niet meer wil, maar wel: iets dichter bij zo’n chip dan de rest. In het lab zit ook Muffin, een aap waarop al uitgebreid geëxperimenteerd is en die al een chip heeft. Het doet haar pijn, maar de wetenschappers hebben haar ervan verzekerd dat ze uiteindelijk zal kunnen zingen in een band. En er is Dioginis, een cynisch hond die alleen nog maar in een digitale 3D-wereld lijkt te kunnen leven. Het laboratorium is een delicate balans, die Bruce met zijn aanwezigheid onherroepelijk verstoort.

Wat als je je van je lichamelijke beperkingen zou kunnen ontdoen door een kleine digitale ingreep? Zou je dan nog menselijk zijn? In zijn nieuwe solo duikt Duda Paiva in het transhumanisme, dat niet het eeuwig leven, maar wel een onbeperkt leven nastreeft. Bruce Marie is gebaseerd op een niet te stoppen realiteit. Een voorstelling over verval en kwetsbaarheid in tijden waarin alles te beïnvloeden lijkt, mits je maar genoeg middelen hebt. In deze komedie met scherpe dialogen, rake songs en gewaagde choreografieën tussen speler en poppen, laat Paiva alle facetten van zijn ongeëvenaarde talent zien.

Duda Paiva weet met zijn unieke manipulatietechniek de Object Score schuimrubberen sculpturen leven in te blazen. Zijn multidisciplinaire poppenspel is virtuoos en humorvol, maar ook kritisch. Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Paiva ongrijpbare en magische werelden.

 

CREDITS

Concept en regie: Duda Paiva
Eindregie: Neville Tranter
Regie-assistent: Josje Eijkenboom
Dramaturgie: Kim Kooiman
Songwriter/composities: Flip Noorman
Sound design: Wilco Alkema
Lichtontwerp: Mark Verhoef
Decor/kostuum: Tessa Verbei
Techniek: Daniel Patijn
Publiciteit: Mirte Droogers
Productie: Marijana Mikolcic
Met dank aan Tjeerd Posthuma en Atty Kingma.

© Conni Trommlitz

Tour