BLIND

BLIND

“I found pain in the light, and beauty in darkness.”

In deze solo keert Duda Paiva terug naar zijn jeugd in Brazilië. Een periode waarin een onbekende ziekte die niet alleen zijn lichaam veranderde maar ook zijn ogen aantast. Op zoek naar genezing volgde een surreële tocht langs westerse en Sjamaanse geneeswijzen. In BLIND gebruikt hij deze jeugdervaring als metafoor voor het anders zijn, het er niet bij horen en het vinden van een antwoord daarop.    

BLIND is een kleurrijk verhaal over anders zijn, vol schakeringen van dans en poppenspel, met bewerkingen van Yoruba songs uit de Afrikaanse-Braziliaanse subcultuur en de stuwende kracht van muziek en licht.

 

CREDITS

Concept: Duda Paiva en Nancy Black
Regie: Nancy Black
Performer: Ilija Surla of Duda Paiva
Compositie: Wilco Alkema
Licht: Mark Verhoef
Poppen: Evandro Serodio en Duda Paiva
Dramaturgisch advies: Nienke Rooijakkers
Kostuums in decor: Machtelt Halewijn
Kostuum performers: Atty Kingma
Decor realisatie: Daniel Patijn

Een coproductie met Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes (FR), Black Hole Theatre (AUS), Nordland Visual Theatre (NO) en Korzo producties (NL). Financieel mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten (NL). Met dank aan Hans C. Boer, Domokos Kovacs, Patrick Oliveira en MapLab Utrecht.

BLIND Duda Paiva Company
BLIND© Petr Kurecka

Reacties van de pers

Theaterkrant ★★★★

"In BLIND danst Duda Paiva met zijn demonen en brengt de dans een extra dimensie aan het poppenspel (…) sterk gechoreografeerd en geregisseerd…gedragen door soundscape en decor (…) en met hele mooie poppen van grotesk-realistisch tot bijna abstract."

Sydney Morning Herald ★★★★

"Blind is a theatre experience that openly hands interpretation to its audience. It's as delightful as it is heartbreaking and too beautiful to define."

Parool ★★★★

"Onwaarschijnlijk vermakelijk, ontroerend universum."

Underground The Hague

"I was reminded of the ugliness / beauty, good / evil, lumpy / flat dichotomies we try to negotiate on a daily basis. There is piece of mind in knowing the only thing to do is to hold them tight in an awkward embrace as we blindly dance through life."

l’Ardennais

"Duda Paiva raakt het publiek (...) met ingehouden adem volgen zij de gebaren van de poppenspeler (…) hij laat zijn poppen dansen, zingen en laat ze strijden op leven en dood (…) de magie regeert."

Scènefoto’s

Tour

Boekingen

75 minuten

Indoor

Première: 2015